Ungdomsvåldet hotar även i Jönköping

I söndags dog en 17 årig pojke i Stockholm efter att ha blivit misshandlat på en fest. Det är en tidsfråga innan samma sak händer även i Jönköping. Det menar både polis, skola och inte minst ungdomarna själva som under fredagen samlades i en manifestation mot ungdomsvåldet.

- Det är ganska mycket våld. Det händer när ingen ser det, ofta när man är på väg hem från fester. Då är många höga eller fulla säger Samuel Johanskog, som är elev på John Bauer gymnasiet i Jönköping.

Förra veckan var det ju en 17-årig kille som misshandlades så svårt att han dog. Det var på en fest i Stockholm. Idag är det manifestationer mot våld på flera platser i Sverige. I Jönköping samlades 800 elever på John Bauergymnasiet under förmiddagen. Även om det inte finns problem med våld på just den här skolan, så kan samlingen med eleverna ha effekt mot våldet. Det tror rektor Henrik Franzén.

- Jag hoppas att de inspireras till att prata med sina kompisar om våldet. Att de pratar med sina mammor och pappor och att de sedan pratar med andra mammor och pappor säger Franzén.

Det är nödvändigt att vuxna engagerar sig och tar större plats i ungdomars liv. Det menar polisen i Jönköpings län. Ingemar Ericsson är tillförordnad chef för brottsförebyggande verksamheten. Han berättar att det ofta är föräldrarfria fester som ballar ur.

- I stort sett är det problem någonstans i länet. Jag tror inte det alltid varit så, i alla fall har det ökat senaste åren säger Eriksson.