Rekordmånga hemlösa hos RIA

Antalet hemlösa i Jönköping som söker hjälp hos Hela människan, RIA, slår nya rekord. Aldrig tidigare har RIA haft så många besökare som nu under hösten.

- Efter sommaren så har jag under mina tolv, tretton år här aldrig upplevt en sådan tillströmning av människor. Fler och fler söker sig hit och behoven ökar. En tråkig utveckling, säger RIA:s föreståndare, Gunnar Dahlqvist.

Förutom att hemlösa kan komma till RIA på dagarna för lite mat och socialt umgänge, bedriver RIA också ett härbärge där 12 personer kan bo för natten. Men för att kunna göra ett bra jobb så vill man egentligen inte ha mer än 7 gäster per natt - och det är det i snitt varje natt.

En som har bott på RIA ett tag nu är ”Peter”. Han har själv bott ute på gatan och han vet hur det är.

- Man överlever men det är svårt. Man vill ju ha en fast punkt men nu har man inte mer än det man har på sig, berättar han.

”Peter” har hamnat i den här situationen på grund av missbruk. Han känner många som är hemlösa, för det är inte lätt att få en lägenhet när man är fast i missbruk och kanske har många tusen i skulder hos kronofogden.

Det pendlar mellan 75 och 100 personer i kommunen som står på socialtjänstens lista över vilka som behöver boende , säger Gunnar Dahlqvist. Därutöver finns alltid ett mörkertal också och det är ingen lätt fråga att lösa men Gunnar Dahlqvist tror att arbetet kan förbättras på flera punkter.

- Vad klarar dessa människor av för hjälp? Vi är nog vana vid att man kallas till en träff vid en viss tid, men lever man som bostadslös så fungerar inte tiden så, säger Gunnar Dahlqvist.

Reporter: Helene Birch