Allt färre dör i trafiken

Det dog färre i trafiken förra året i Jönköpings län jämfört med året innan. Det visar Vägverkets preliminära siffror. Minskningen är hela 20 procent.
I somras såg det ut att bli ett svart trafikår i länet, men i december var sifforna de bästa på femtio år. Det förbättrade statistiken så pass att Vägverket nu fått skriva ned sina prognoser. I den region som Jönköpnings län bildar tillsammans med Blekinge, Kronoberg och Östergötland, dog det 81 personer förra året, en minskning med 20 procent. I Jönköpnigs län dog det 24 i trafiken förra året okså det 20 procent färre. Även de svåra olyckorna minskade. En av anledningarna till förbättringarna är att färre dör där fordon krockar front mot front och det tror Vägerkets säkerhgetsansvariga beror på att man byggt ut flera så kallade två plus ett-vägar med ett vajerräcke som skiljer mötande trafik åt. Dessutom är det allt färre fotgängare som förolyckas och det kan ha samband med hårdare arbete i kommunerna de senaste åren för att göra övergångsställena säkrare, enligt Vägverkets bedömningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista