Skottskadad man själv inför rätta

En skottskadad man som står åtalad vid Göta Hovrätt i Jönköping för grovt bedrägeri får nu bli förhörd separat från sina två kumpaner.
Mannen, som är 34 år, fick i mitten av november en kula rakt genom huvudet, men överlevde mirakulöst. Efter upprörda tal av försvarsadvokaten Per E Samuelsson beslutades att den skottskadade mannen ska slippa stora delar av huvudförhandlingarna. Idag stod 34-åringen och två andra män åtalade för grovt bedrägeri. De misstänks ha sålt leasade bilar och behållt köpesumman. Alla tre har överklagat fängelsedomarna till hovrätten. Nu var det planerat en sex dagar lång rättegång i hovrätten, men detta hade försvarsadvokaten Per E samuelsson starka invändningar mot. Han berättade att 34-åringen inte kan se på ett öga, inte kan höra på ena örat och har en oläkt käke. Han har dessutom skadat balandssinne. Advokaten menar att det skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter att låta honom gå igenom rättegången. 34åringen tror också att det är en av hans gamla kumpaner i bilhärvan som ligger bakom mordförsöket på honom. Efter många överläggningar kom rätten fram till att man delar upp förhandlingarna så att 34-åringens kumpaner har en rättegång för sig, och den skottskadade mannen själv får genomgå ett förhör imorgon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista