Jönköping håller på att korka igen

Förändrade attityder och ett arbete för att få flera att ta bussen eller cykeln.

Det är politikernas lösning för att få bort bilköerna i Jönköping.Det säger kommunalrådet, centerpartisten Ann-Mari Nilsson efter Nyheternas rapportering i morse att trafiken ökat kraftigt över den nybyggda Munksjöbron.

En utveckling som inte är bra, menar Ann-Mari Nilsson.

Jönköping håller på att korka igen. Särskild vid rusningstrafik är det långa köer på många håll.

Å nu visar för först gången en trafikmätning att trafiken också har ökat i de centrala delarna av Jönköping.

På Munksjöbron var det 4 000 fler fordon vid årets mätning under ett dygn, jämfört med förra året.

Ann-Marie Nilsson är centerpartist och ansvarigt kommunalråd för trafikfrågorna i stan. Hon säger att man nu måste ha mer mätningar gjorda i centrum för att få alla svar. Har trafiken flyttat på sig sedan bron byggts eller är det fler bilar. Det kräver fler mätningar på andra platser, tycker politikerna, något som också ska göras.

Orsaken till köerna är fler invånare i kommunen men också att stan håller på att byggas om. Det gör trafiksituationen svårare och än har bilisterna inte hittat de smartaste vägarna, tror Ann-Marie Nilsson.

Det handlar också om att hitta en balans. Politikerna vill inte göra det för lätt att åka bil i stan eftersom det i sig skulle öka trafiken.

Samtidigt säger Ann-Mari Nilsson att utvecklingen inte är bra säger hon, men är inte beredd att lova fler och bredare filer. Det handlar istället om att förändra attityder hos folk och att få dom att åka kollektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista