Minister: Bra att kommuner hängs ut

Det är bra att Migrationsverket sätter press på landets kommuner för att få dom att ta emot fler flyktingbarn. Det säger migrationsminister Tobias Billström som idag besökte länet.

Migrationsverket kritiserade nyligen ett antal kommuner för att dom inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn och det är helt rätt tycker Tobias Billström.

Det är ingen kommun i Jönköpings län som finns med på den här listan. Däremot finns det problem i till exempel Tranås kommun, som lovat att ta emot två ensamkommande flyktingbarn, men som inte hittar något boende till dom.

Efter uppmärksamhet i media är det dock ett par familjer från Tranås som hört av sig, men än är inget bestämt.

Men det är inte alltid ett familjehem som är det viktigaste, säger Tobias Billström, utan menar att det viktigaste att barnen inte blir kvar i ankomstkommunerna, utan kommer ut i landet där kommunerna gemensamt ska dela på ansvaret. Och eftersom det redan idag är så svårt att få tag på familjer till barnen, menar Tobias Billstöm att man inte ska stirra sig blind på just familjehem, utan istället kanske ett gruppboende är det bästa alternativet i kommunen.