Kommunanställda i Mullsjö mår dåligt

Dålig dialog mellan politiker och anställda i Mullsjö gör att många av dom som jobbar i kommunen mår mycket dåligt.

Fackförbunden i Mullsjö ser allvarligt på det här och har gått samman och begärt ett möte med dom ledande politikerna.

Efter många turer gick politikerna med på att träffa fackförbunden i går. För det är viktigt att man redar ut problemen nu, det menar Helene Ankar, ordförande för fackförbundet Kommunal i Mullsjö.

- Det är fruktansvärt jobbigt när folk ute på arbetsplatserna känner en sådan stor oro som det faktiskt har varit í hela våran organisation, säger hon.

Att vara anställd i Mullsjö kommun har inte varit helt lätt den senaste tiden. Kommunen dras med stora ekonomiska problem. Dom nya politikerna har genomdrivit en stor omorganisation i skolan och har även lagt ett förslag om att äldreomsorgen ska konkurrensutsättas. Med det menar man att om en privatisering är det bästa alternativet, kan det bli så.

Nyheterna har pratat med representanter från flera fackförbund i kommunen och dom beskriver bland annat hur tjänstemän upplever att det inte längre finns någon fungerande dialog med politikerna. En del känner sig direkt överkörda, andra är väldigt oroliga för förändringarna i äldrevården och skolan. Men oron är helt naturlig menar Eva Nilsson, moderat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Mullsjö.

- Alla förändringar skapar väl alltid lite oro och vi har för avsikt att informera vad det här med konkurrensutsättning handlar om, säger hon.

Men problemen har upplevts så allvarliga att en rad fackförbund gick samman och krävde ett möte om arbetsmiljön med kommunstyrelsen. Efter mötet, som alltså hölls i går morse, var Kommunals ordförande Helene Ankar mer optimistisk.

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Eva Nilsson hade de fackliga företrädarna en rad frågor kring budgeten som de nu fick svar på. Fackförbunden å sin sida upplevde att det hade funnits en rad missförstånd som kunde klaras upp.

- När vi satte oss ner och diskuterade var det många saker som vi helt enkelt inte har tolkat och diskuterat på samma sätt, säger Helene Ankar.

- Varför tror det blivit så här att man misstolkat varandra på det här sättet?

- Att man inte har haft den här kommunikationen helt enkelt, säger Helene Ankar

Reporter Helena Gustafsson
 helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".