Gislaveds kommun trött på kris-stämpel

Gislaved vill får bort stämpeln av att vara en kommun i ständig och återkommande kris. Men den bilden stämmer inte längre menar kommunens näringslivschef Anders Ahlström.

När däckfabriken Continental i Gislaved lades ner i juli för drygt fem år sedan, innebar det att nästan 700 anställda blev utan jobb. Efter det var nästan fem procent av kommunens invånare arbetslösa. Och stämpeln av att Gislaved är en kommun i kris finns fortfarande kvar. Men näringslivschefen Anders Ahlström menar att en bilden inte längre stämmer.

-Industrin går för högtryck och vårt största problem just nu är arbetskraftsbrist, säger han.

Anders Ahlström menar att krisen har vänt och att Gislaveds kommun idag istället har brist på arbetskraft. Det finns 250 lediga jobb och arbetslöshetstalet är för september 1,6 procent.

Det moderata kommunalrådet i Gislaved, Niclas Palmgren, vill nu ha bort att Gislaved förknippas med kris och nedläggning eftersom verkligheten idag är tvärtom.

-Det är många som slitit mycket med att få kommunen på rätt köl igen. Men framförallt har vi våra dynamiska företagare att tacka för vändningen, menar Niclas Palmgren.  

Efter att Continental lades ner flyttade många ifrån bygden men Niclas Palmgren säger att den trenden verkar vara bruten nu. Man ser till och med att befolkningen ökar något just nu.

Hur gör ni för att kommunen ska bli attraktiv?

-Framförallt berättar vi hur bra vi är. Vi är tyvärr lite västboitiska i det att vi inte berättar hur bra vi är och vad vi har för något, säger Niclas Palmgren.

Reporter: Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista