El från solen erbjuds till Gislavedsborna

Elkunderna i Gislaved ska erbjudas att köpa elkraft från solenergi. Det är Gislaveds Energi som idag med hjälp av statliga bidrag invigde en ny anläggning för solenergi, en lösning man är först i landet med.

Anders Axelsson, vd för Gislaveds Energi är entusiastisk:
-Vi vill använda förnybara energikällor, och det här är en spännande teknik. Vi vill lära oss mer och se vilka möjligheter som finns. Dessutom är det en av de renaste energiformerna som finns, säger han.

Gislaveds Energi gör nu alltså som många andra elbolag och erbjuder kunderna att mot ett extra tillägg köpa så kallad grön energi.
Inom tio år ska en femtedel av bolagets el vara egenproducerad, förnyelsebar el från sol, vind och vatten.
Men det unika för Gislaved är just satsningen på solel. Det finns några få liknande anläggningar i landet för enstaka fastigheter eller där överskott går ut i allmänna elnätet. Men i Gislaved kan allstå kunderna själva välja att köpa av just solelen.
Anders Axelsson ser det som något av en marknadsföring av den gröna elen, för än så länge är det bara en ytterst liten del det handlar om. Elen från solpanelen på taket till transformatorstationen intill elbolagets kontor räcker bara till fem eller sex villors hushållsel.

-Vi vill testa tekniken och om marknaden är intresserade av den här elen, säger Anders Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista