Operationsrobot köps in utan att någon vet om den är bra

Trots att det inte finns några vetenskapliga bevis för att den fungerar så tänker landstinget i Jönköpings län köpa en operationsrobot för ett antal skattemiljoner.

Syftet med roboten är att operera patienter med prostatacancer på ett mer exakt sätt och på så sätt undvika biverkningar.
Men det finns alltså inga vetenskapliga studier som bevisar det här. Det säger Eva Haglind som är professor i kirurgi.
-Det finns ingen forskning som jämför robot med öppen kirurgi, säger hon.
-Det är inte optimalt att landstinget satsar så mycket, men självklart finns det en teoretisk utgångspunkt att det skulle kunna vara bättre. Men vi är skyldiga patienterna att testa nya metoder innan vi inför dem, säger Eva Haglind.
Det är framförallt vid titthålsoperationer av prostatacancerpatienter som en läkare via en bildskärm ser ner i patientens bukhåla och kan styra roboten att utföra vissa moment. Metoden ska vara mer exakt och på så sätt ska patienterna slippa biverkningar som inkontinens och impotens.
Roboten beräknas också förkorta både operationstiden och vårdtiden efter. Men trots att det alltså inte finns några vetenskapliga studier som visar att roboten opererar bättre än människohänder, och trots att landstinget själv beskrivit budgeten för 2008 som stram, så lägger alltså politikerna nästan 14 miljoner på en sådan här operationsrobot.

Utöver de 14 miljonerna kostar den dessutom fem miljoner kronor om året att använda. Men det moderata landstingsrådet Per-Anders Johansson, som ser att antalet fall av prostatacancer ökar, tror ändå att roboten är en bra investering.

-Det är bra att landstinget ligger i framkant när det gäller kirurgin. Det här är en offensiv satsning som har stor betydelse för vår personal både när det gäller kompetensutveckling och rekrytering, säger Peranders Johansson.