Integration på tapeten när centerpolitiker bjöd in

För ett tag sedan pekade socialdemokraten Carina Hägg ut Ohs utanför Värnamo som ett fäste för Sverigedemokrater. Igår bjöd Centerpartiet in till en kväll om integration i närbelägna Gällaryd.

Att mötet igår kväll blev förlagt just till Gällaryd var en ren händelse, men Maria Johansson, centerpartist som sitter i medborgarnämnden, tycker ändå att det var bra.

- Nu blev det ju bra. Vi dömer inte en hel bygd efter några få sverigedemokrater. Vi träffar dem gärna och tar debatten, man mot man.

Nu handlade mötet främst om integrationspolitik, säger Maria Johansson. I våras utsågs Värnamo kommun, av tidningen Fokus, till Sveriges bästa kommun när det gäller integration.

Det är naturligtvis Maria Johansson glad över, men menar att man inte bara kan slå sig för bröstet utan måste fortsätta jobba ännu mer med frågan. Något som ska bli bättre är mötet mellan svenskar och invandrare.

- Där är nyckeln. Lär man känna varandra, lär känna människorna så förstår man varandra mycket bättre.

Men kanske var det ändå den senaste tidens diskussioner kring Sverigedemokraternas fäste i Ohs, bara en liten bit från Gällaryd, som gjorde att så många kom till mötet.

Omkring 50 personer samlades för att lyssna till bland andra Muharrem Demirok, partistyrelseledamot som har ansvar för just integrationsfrågor.

- Det sättet som man har jobbat på här, att man vänt på kuttingen och se det positiva i mångfalden, det är otroligt nyttigt för andra kommuner att ta del av säger Demirok.

Helen Birch
helen.birch@sr.se