Lång kö och ont om tid kostade kommun miljoner

En överhettad byggmarknad kan vara en av förklaringarna till att en nybyggd förskola i Trånghalla i Jönköping blev tio miljoner kronor dyrare än en lika stor, nybyggd, förskola i Habo.

Tidsbrist och lång dagiskö gjorde att politikerna kände sig tvugna att anta det enda anbud som kom in, trots att det var dyrt.

- Behovet var så stort, det var många barn som stod i kö för att komma in. Det var redan fördröjt, vi hade nått ”the bitter end” säger kristdemokraten Anders Hulusjö som är ordförande i tekniska nämnden.

En ny förskola i Trånghalla i Jönköpings norra delar kostade 24 miljoner kronor att bygga. Samtidigt kostade en lika stor förskola i Habo bara 14 miljoner. Tio miljoner dyrare alltså i Jönköping.

Politikerna krävde då en utredning för att få svar på varför förskolorna var så dyra att bygga i Jönköping.

Utredningen visar att förskolan i Trånghalla var ett extremt fall. Här blev det bråttom och kommunen fick bara in ett enda, dyrt, anbud. Man kunde ha väntat, men sa till slut ja eftersom barnomsorgskön i området var så stor.

Så, det var alltså politkerna själva som gav klartecken till den här dyra byggnationen. Det säger Ann-Marie Grennhag, moderat ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden.

- När vi fick reda på att det blev så mycket dyrare satt vi i en akut platssituation där vi var tvugna att få fram de här platserna. Därför fick vi acceptera att det blev dyrare än beräknat.

Men är det då dyrare att bygga i Jönköping än i Habo. Nej, menar tekniska kontoret som utrett frågan. Jämför man andra förskolor är skillnaden försumbar.

Ändå tycker nu politikerna att byggkostnaderna dragit iväg på tok för mycket och kristdemokraten Anders Hulusjö kan nu tänka sig att skjuta på byggnationer som visar sig bli för dyra och där man inte får inte tillräckligt många anbud.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".