Trafikkaos problem för ambulans och företag

Det är inte bara Jönköpings många bilister som tröttnat på de växande bilköerna i centrala stan. På räddningstjänsten säger man idag att körningarna med ambulans tar längre tid. Och bland företagare på Ljungarum börjar måttet bli rågat. 

De långa köerna ställer nu till bekymmer för fler än ”bara” bilisterna i Jönköping. 

När ambulanserna från Ryhov rycker ut och hamnar i rusningstrafiken kan de, precis som andra bilister, få stå och vänta med patienten i kö långa stunder.

Vid akutfallen kommer de oftast fram med sirener och blåljus men Lars Fridén, ambulanssjuksköterska i Jönköping säger att körningarna tar längre tid nu är de gjort tidigare. 

Just nu är det väldigt attraktivt för företag att etablera sig på området Ljungarum utanför Jönköping, men många där menar att smärtgränsen snart är nådd för hur många fler företag området klarar av.

- Det är bara fakta att vägarna räcker inte till längre, det är dåligt att man inte tagit tag i det här problemet, säger Henrik Lager, en av dem som har sin arbetsplats på Ljungarum.

Verkligheten idag är att många försöker undvika köerna i centrala Jönköping genom att välja andra vägar, men det är inte lätt. Vid rusningstid är det ofta kö längs hela Herkulesvägen och Solåsvägen på Ljungarum. Likadant ser det ut på vägsträckan i anslutning till Munksjöbron och även Norra Strandgatan är ofta fullpackad med bilar i kö.

Industriområdet Ljungarum har nu också blivit ett väldigt attraktivt handelscentrum, där fler och fler vill ha en del av kakan. Men många företagare där menar att vägnätet helt enkelt inte klarar av mer trafik nu.

PG Grund jobbar på ett av elektronikföretagen i Ljungarum och han säger att de blivit tvungna att tänka om på grund av köerna.

- Kunder kan inte komma tillbaka med saker innan vi stänger. Det går inte för köerna. Vi får istället säga att vi får fixa det dagen därpå, säger Grund.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se