Bankchef åtalas för miljonförlust

En bankchef på småländska Höglandet åtalas för trolöshet mot huvudman. Han misstänks för att ha orsakat sin bank en förlust på över tre miljoner kronor.
Bankchefen var alltför generös mot ett husföretag, som var kund till banken. När husföretaget inte kunde betala sina räkningar, så gjorde bankchefen det åt dem. Med bankens pengar. Dessutom var husföretaget skyldigt 16 av sina leverantörer pengar. I det läget bad bankchefen leverantörerna om att de skulle fortsätta leverera varor och lovade att de skulle få betalt. Ett löfte som senare sågs så bindande att banken blev tvungen att betala nästan tre miljoner. En summa som banken förhandlade ner med en miljon, så leverantörerna som trodde på bankchefen är också förlorare. Till slut upptäckte anställda på banken att det inte stod rätt till och när man krävde husföretaget på pengar tvingades det i konkurs. Bankchefen har nu slutat sitt arbete. Han har förklarat sitt handlande med att det var fråga om prestige. Han hade trott på husföretaget och ville därför att det skulle överleva. Personligen tjänade bankchefen ingenting på att hjälpa husföretaget. Om det han gjorde var brottligt blir nu tingsrätten i Eksjös sak att avgöra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".