100 jobb till Jönköping när ny myndighet bildas

Det uppmärksammade fallet Louise i Vetlanda kan nu leda till att en ny myndighet bildas.
Enligt en statlig utredning kommer Jönköping bli en av dom få orter i landet där den nya myndigheten kommer finnas.

Närmare 100 personer kommer att arbeta på den nya myndigheten enbart i Jönköping, säger Gert Knutsson, som är ansvarig för utredningen.

Tillsammans med Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå så kommer Jönköping bli en av dom platser i landet där den nya myndigheten kommer ligga.

Den senaste tidens uppmärksammade fall kring hur barn och unga behandlas har lett till en intensiv diskussion om hur dom myndigheter som finns idag egentligen sköter sina uppdrag inom det här området.

Fallet Louise i Vetlanda är ett av de exempel som visat på brister. Många har hävdat att skyddet för dom barn och ungdomar som till exempel hamnar på behandlingshem och vårdhem nu måste stärkas.

Den nya statliga utredningen kommer nu inom kort att föreslå att en ny myndighet ska ta över ansvaret för den tillsyn som Länsstyrelsen står för idag. Och det är en tillsyn som enligt Gert Knutsson har varit bristfällig i många fall.

- Det är för lite tillsyn, det är för sårbart och det är för olika över landet. Vår uppfattning är att det inte är rättsäkert.

År 2010 ska den nya myndigheten Vårdinspektionen vara verklighet.

Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se