Hörselskadade har det svårt i arbetslivet

Många hörselskadade i länet har svårt att klara av heltidsarbete eftersom arbetsgivarna är för dåliga på att skaffa de hjälpmedel som behövs.

Det är inte ovanligt att den som har en hörselskada bränner ut sig på jobbet.

- En del är så trötta att de inte orkar med att umgås med familjen, de orkar inte med umgänge, de orkar ingenting förutom jobbet, säger Eva Alftberg, ordförande i Hörselskadades förening i Jönköping

Eva har själv inte orkat med att jobba heltid på grund av sin hörselskada.

Hon blir inte förvånad när hon hör att andelen förtidspensionerade är dubbelt så hög bland dom med hörselskador som i den övriga befolkningen. Det är heller inte ovanligt att hörselskador leder till andra problem som trötthet och spänningsvärk.

Idag finns det ungefär 640.000 hörselskadade personer i arbetslivets Sverige. Eva Alftberg tror att de arbetsgivare som inte skaffar tillräckliga hjälpmedel till den som har nedsatt hörsel går miste om mycket kompetens.

- Vår kompetens är ju lika mycket värd som någon annans.

Idag, på hörselskadades dag, så går Hörselskadades Riksförbund ut och kräver bättre hjälpmedel till hörselskadade. Eva Alftberg håller med om kravet, men tycker samtidigt att det också är upp till den hörselskadade själv att ställa krav.

- Det är ju upp till mig att tala om vad jag behöver, och det är upp till arbetsgivaren att tala om vad den behöver. Det är ömsesidig kommunikation som gäller, säger hon.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se