Polis stormade lägenhet i Tranås - man och gisslan till sjukhus

Den nationella insatsstyrkan stormade strax innan 10.30 idag den lägenhet i Tranås där en 20-årig man sedan flera timmar tillbaka har barrikaderat sig och höll sin jämnåriga sambo som gisslan.

Kvinnan har inte livshotande skador, däremot är mannen mycket svårt skadad och opereras nu akut efter att han huggit sig själv i buken.

En kraftig smäll hördes när polisens nationella insatsstyrka tog sig in i den barikaderade lägenheten med hjälp av tårgas.

Alldeles innan polisen stormade lägenheten hördes upprörda rop innifrån bostaden, som ligger på Framnäsgatan i centrala Tranås, och den 20-åriga mannen syntes då i ett av de fönster som han slagit ut.

- Mannen var beväpnad med en brandyxa och en kniv, han har vid flera tillfällen hotat kvinnan med kniven och vägrade samarbeta, säger förundersökningsledare Lennart Wennblom.

När den beväpnade insatsstyrkan tagit sin i lägenheten dröjde det några minuter innan kvinnan och mannen fördes ut på bår och till ambulanser som tog dem till sjukhus. Mannen var då blodig och orörlig.

- Han har skadat kvinnan men inte livshotande. Hon är kontaktbar. Mannen själv har mycket svåra skärskador, bland annat i buken.

Hur har han fått dessa skärskador?

- Vår teori är att han åsamkat sig de skadorna själv.

Polisen vet i nuläget inte varför mannen agerat som han gjort men han är känd sedan tidigare av polisen.

- Det handlar om smärre brott, säger Wennblom, som inte vill inte uttala sig om huruvida mannen är psykiskt sjuk.

- Någon form av psykos borde det väl handla om, säger föurndersökningsledaren.

När mannen gick bärsärkagång och slog sönder lägenheten och bland annat slängde ut inredningen på innergården så vaknade många grannar. Bland dem Gun-Britt Eriksson.

- Det dunkar i hjärtat. Det var obehagligt. Jag vaknade vid tre och hörde glassplitter. Jag trodde det var från bilarna. Det smällde ett i ett. Jag gick ut på balkongen och ropade ner - ”vad sjutton gör du”. Sedan gick jag in och ringde 112.

- När polisen sedan kom försökte de säga till honom att lugna ner sig. Bland annat sa de ”släpp yxan”.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista