Ledin i centrum när forna lagkamraterna besegrades

Per Ledin drog på sig fyra utvisningar och bråkade med var och varannan gammal lagkamrat. Under tiden vann HV 71 matchen mot Färjestad med 3-0.

-Som vilken match som helst, konstaterade Ledin lugnt efteråt.

Matchen hade ett givet samtalsämne på förhand: Per Ledin mot Emil Kåberg.

Ledin och Koberg var ett begrepp i Färjestad fram till i våras. Duon gick bland annat under namnet ”Bruise Brothers”.

Nu är Ledin i HV, och på lördagen mötte han för första gången sitt gamla lag.

-Det kändes faktiskt mer när jag mötte Luleå första gången, där har jag ju kvar rötterna. Jag har försökt att avdramatisera det här med att möta Emil och Färjestad, men visst är det lite speciellt, sade Ledin.

Det tog knappt en kvart, sedan var slagsmålet i full gång.

Första gången Ledin och Koberg var på isen samtidigt blev det stökigt. Ledin retade upp Jonas Frögren och snart anslöt Kåberg, Andreas Jämtin, Mikko Luoma, Lance Ward och några till.

Högen med slagskämpar innehöll alltså några av de elakaste spelarna i hela elitserien. Men bråket tog slut ganska snabbt och inga värre straff än tvåminutare delades ut.

Ledin var sedan inblandad i ytterligare några bråk med sina gamla lagkamrater. Totalt blev han utvisad hela fyra gånger under matchen och infriade därmed alla högt ställda förväntningar.

-Två av utvisningarna var kanske lite onödiga. Men samtidigt är det väl så att om man sätter tio riktiga proppar så har man väl så småningom förtjänat en utvisning, konstaterade Per Ledin.

Omgiven av reportrar i omklädningsrummet efter matchen är Ledin påtagligt noga med att inte säga något som kan ge fula rubriker. De flesta svaren föregås av en kort tankepaus och allt han säger är korrekt.

Andreas Jämtin går förbi och påminner:

-Var smart nu, uppmanar Jämtin utan att det låter som ett skämt.

Per Ledin har lyckats hitta balansen. Tidigare var det mycket dumheter. Han förknippades med fula saker på isen och ogenomtänkta uttalanden efter matcherna.

Den här säsongen har han gjort en hel del poäng och inte varit utvisad särskilt mycket. Energin på isen har riktats på hårt jobb utan att spela fult, och vid sidan av isen är Ledin korrektare än de flesta.

-Vi har så många spelare i HV som både kan smälla på och hantera pucken. Alla avlastar varandra så jag kan slappna av mer. Dessutom har jag ju Jämtin i min kedja, så jag behöver inte tackla någon i varje byte, säger Ledin.

Matchen var jämn i två perioder, men efter HV:s snabba 1-0 och 2-0 i början på tredje var det avgjort.

-Färjestad är ett fantastiskt skickligt lag. Det satt långt inne, men till slut fick vi hål på dem och tog över matchen, sammanfattade Per Ledin.

Staffan Runemo/TT