Bevakade rastplatser ska byggas

Vägverket kommer i ett försök bygga bevakade rastplatser för långtradare.

Orsaken är dom många stölder som drabbat . Tre platser i södra Sverige pekas ut däribland Jönköping. 

Långtradarföraren Michell West välkomnar beskedet.

För att hindra dom många stölderna ur långtradare vill nu Vägverket bygga tre bevakade rastplatser i södra Sverige. Det handlar om områden kring Göteborg Jönköping och Helsingborg. Det rör sig om ett försök under ett par år, och själva driften ska överlämnas till andra aktörer

Vid E4an en bit från Jönköping hoppas Vägverket kunna bygga en av dom säkra rastplatserna under nästa år. Man tittar också på områden vid Helsingborg och Göteborg. Det handlar om områden med mycket transporter och som varit extra utsatta för stölder ur lastbilar dom senaste åren, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Stölderna ur lastbilar kostar enligt beräkningar runt en halv miljard varje år, ett problem som finns även på andra håll i EU. Testplatserna, som länge efterfrågats av branschen, ska förses med staket belysning bom och någon form av bevakning och det kommer att kosta upp mot en hundralapp per natt. Vägverket ska nu inleda förhandlingar om exakta platser, och själva driften ska skötas av andra t ex en bensinmack eller restaurang.

En liknande privat anläggning finns redan i Sverige, i Ödeshög i Östergötland, där har besöken varit få, delvis beroende på problem med att lösa betalningen för utländska förare, men det har tidigare skissats på fler och Michell West som är på väg läns E4:an med sitt långa ekipage tror ändå det finns en stor efterfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista