S vill klara budget utan höjda avgifter

Landstinget har pengar på hög och behöver därför inte höja patientavgifterna.

Det beskedet kom från oppositionen idag - som svar på den styrande alliansens budget som presenterades för ett par veckor sedan.

Alliansens budget innebär höjda avgifter för besök till såväl läkare som sjuksköterskor. Men det här är höjningar som inte behövs. Det sa socialdemokratiska landstingsrådet Anna-Carin Magnusson när oppositionen presenterade sin alternativa budget idag.
– De pengarna finns redan och vi vill använda dem istället för att ha dem i landstingets kassakista.

Anna-Carin Magnusson tror att en del drabbas hårdare än andra av avgiften och att det leder till ökade klyftor i samhället.

Istället vill socialdemokraterna ta av de sparade pengarna från skattehöjningen 2004. Landstinget har haft ett ett överskott på 2,5 procent, men det vill socialdemokraterna nu sänka till 2 procent för att frigöra pengar.

Pengarna ska användas för att finansiera den kommande cancerplanen och de nya riktlinjerna inom hjärtsjukvården. Men också till psykvården, som för några veckor sen fick skarp kritik från Socialstyrelsen mot hur den sköts.  

I övrigt vill socialdemokraterna bland annat satsa på att det ska bli lättare för patienten att komma fram till sjukvården på telefon och att personal som jobbar deltid ska ha möjlighet att gå upp i arbetstid.