Få satsningar på killar inom kulturen

Få av kommunerna i länet gör några speciella satsningar för att få män och killar mer intresserade av kultur som till exempel dans och teater - de visar en enkät som Nyheterna gjort.

Nyheterna har skickat ut en enkät till alla kulturförvaltningar som åtta av länets tretton kommuner svarat på. Svaren visar att det är ganska könsuppdelat mellan olika aktiviteter - men att få kommuner gjort några stora satsningar på att bryta könsrollerna.

Dom allra flesta kommuner som svarat har aldrig speciellt satsat för att få antingen tjejer eller killar att prova aktiviteter som dom traditionellt inte gör. I Gnosjö tycker man inte att det här är ett problem. Tranås menar att raggningsförsök sällan ger resultat. Men många menar att mindre kommuner helt enkelt inte har råd.

Mest tjejdominans är det när det handlar om konst, teater och vissa danser. Killarna lockas mest av musik - och då är det framför allt rock men också blåsorkestrar. Mest blandat är det när det ordnas pardans, i vissa körer och på vissa föredrag.

Det är egentligen bara länets två största kommuner - Värnamo och Jönköping - som satsat på att luckra upp dom gamla könsrollerna inom kulturen.

Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se