Metod från Värnamo framgångsrik i Spanien

Försöken att sanera olja utmed den spanska kusten efter fartyget Prestiges förlisning har gått över förväntan. Flera företag från Värnamo ingår i saneringsarbetet.
- Vi har sanerat olja med hjälp av träflis och vårt försök var en succé, säger Peter Svensson på Sydkraft i Värnamo till Nyheterna. Träflisen används normalt i energianläggningen i Värnamo, men den går också att använda vid oljesanering. Metoden är enkel, träflisen sprids ut och suger upp oljan. - I dagarna väntar vi besked från Spanien om det blir vi som får sanera efter oljekatastrofen, säger Svensson. Om uppdraget att sanera oljan efter Prestige går till Sydkraft så handlar det om en mångmiljonorder till näringslivet i Värnamo. Å Peter Svensson tvivlar inte en sekund på att näringslivet mäktar med uppgiften. - Vi ska ta fram alla nödvändiga resurser om vi får jobbet, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista