Tranåsdramat: 21-åringen missbrukade amfetamin

Polisen tror att en psykos kan ligga bakom helgens gisslandrama i Tranås där en 21-åring tog sin flickvän som gisslan. Och det kan vara droger som ligger bakom. Mannen ska enligt närstående ha missbrukat amfetamin under en längre tid.

Många unga som Nyheternas Höglandsreporter Anna Eriksson talat med upplever att droger blir allt vanligare i Tranås. Vid sidan av mikrofonen säger en del att det inte är så svårt att få tag i en tung drog som amfetamin i Tranås.

Missbruk kan ge psykiska reaktioner - paranoia, sömnlöshet och i värsta fall psykos.

Kanske var det det här som låg till grund för helgens gisslandrama i Tranås där den nationella insatsstyrkan fick bryta sig in i en lägenhet och rädda en 21-åring och hans flickvän.

Närstående som Nyheterna talat med menar att 21-åringen känt sig förföljd och rädd en längre tid - och att han missbrukar amfetamin.

Exakt hur lätt det är att få tag i den här och andra droger vet inte Tranås socialtjänst - men efter nyår tar man ett krafttag när det gäller att få stopp på missbruket bland kommunens unga. Man ska anställa sex personer och tillsammans med skolan ska de bland annat söka upp unga som ligger i riskzonen för droger. Lars Göran Kvist är socialchef i Tranås:

Men socialchefen Lars-Göran Kvist saknar en sak i kampen mot drogerna i Tranås: fler poliser.

- Man betraktar Tranås som en fristad när det gäller detta i dag, säger Lars-Göran Kvist.

- Jag hade självklart sett lite fler poliser närvarande här.

Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista