Vägar för dåliga för ambulanser

Ambulanserna som ska till Länssjukhuset Ryhov måste köra omvägar för att undvika gropiga vägar i centrala Jönköping.

Om de inte gör det får patienterna som har smärtor ännu mera ont. Det säger Lars Fridén som är ambulanssjuksköterska i Jönköping.

Lars Fridén har kört ambulans på vägarna i centrala Jönköping under mer än tio år. Ibland har en del förbättringar gjorts men överlag är vägarna väldigt dåliga säger han.

Undviker vissa vägar
Och det finns speciellt en väg som verkar vara svår att göra något åt, nämligen Herkulesvägen som går genom Ljungarum i Jönköping. Det är en väg som egentligen är ett naturligt val när ambulanserna ska köra till Ryhov. Men om de skulle ta den vägen skulle patienterna med smärtor få ännu mera ont, säger Lars Fridén. Och han vet inte varför, men det verkar vara svårt att få någon ordning på Herkulesvägen.

Problemen är kända
Och problemen med de dåliga vägarna i centrala Jönköping är något som kommunens trafikingenjör Ronny Svensson är väl medveten om, framförallt vad gäller Herkulesvägen. Men han säger att anledningen till att vägen varit dålig så länge är för att man inte fått igenom de förslag till förändringar som man velat göra. Och på frågan om patienterna ska behöva få mer ont för att kommunen inte håller efter sina vägar svarar Ronny Svensson:
– Nu är en ny väg på gång - den är klar till nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista