Flickor i länet bättre på läsförståelse än pojkar

Det är stor skillnad i läskunskaperna mellan pojkar och flickor, det visar siffror från Skolverket som mäter resultat från dom nationella proven i svenska. Pojkar läser också betydligt mindre än flickor. Därför har biblioteket i Värnamo nu startar ett speciellt läsprojekt för bara pojkar.

- Är man duktig i läsning har man lättare hela livet med sina studier, inte bara i svenska utan i alla ämnen. Och det att man kan del av det som händer i samhället, säger Åsa Storck.

I förra årets nationalla prov i svenska i årskurs nio var det runt 12 procent av pojkarna som inte fick godkänt på läsförståelsen. Det var dubbelt så många jämfört med flickorna. Enligt Åsa Storck så minskar också läsförmågan överlag och klyftorna mellan pojkars och flickors läsförståelse blir större.

Enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund så läser var fjärde pojke på högstadiet aldrig på fritiden. Bland flickorna är det bara var tionde som aldrig läser.

Därför startade ett projekt nu i höst ett för bara pojkar i sexan på Apladalsskolan och Gröndalsskolan i Värnamo, där skolbibiotekatien träffar killarna klassvis och följer upp de böcker de läser.

- Tjejerna tar åt sig och läser mycket men nu är det killarnas tur, säger Åsa Storck.

Hon tror att det finns för mycket annat som lockar killar än läsning och att det är därför läsförmågan sjunker som till exempel datorer och tv. Men det finns ockås självklart många killar som gillar att läsa. Två av dom fanns på Jönköpings stadbibliotek, Alexander Wahlberg och José Lundgren, båda tolv år.

- Jag går hit varje dag, vi spelar dator också och så läser vi i myshörnan, säger dom.

- Tror ni det är vanligt att killar i er ålder går till biblioteket så ofta som ni?

- Nej.

- Skulle det vara bra om killar läst mer tror ni?

- Ja att inte sitta vid tv:n och bara glo, och dom läser sig mer saker så slipper fler bli utan jobb och sånt, säger killarna.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".