Länsbor lockas av tidig pension

Det blir allt vanligare att personer väljer att gå i pension innan de fyllt 65 år.

I Jönköpings län har antalet personer som valt att pensionera sig före 65 fördubblats under de senaste fyra åren.

Hans Wernbring från Habo gick i pension för ett år sedan, när han var 59.
– Det ångrar jag inte en dag, jag får ändå knappt dagarna att räcka till.

Hans Wernbring är en av alla de i Jönköpings län som valt att ta ut sin pension tidigt. Och han är som sagt inte ensam. Bland de som närmar sig att fylla 65 väljer ungefär dubbelt så många att gå i pension nu, jämfört med för fyra år sen, vilket betyder ungefär var tionde person som är över 61 år.

Precis som tidigare är det fler män än kvinnor som väljer att ta ut sin pension några år i förväg. Anledningen kan vara att färre kvinnor har hunnit jobba ihop till en bra pension i jämförelse med männen, och känner helt enkelt inte att det är ekonomiskt försvarbart att gå tidigare.

Eric Winblad är försäkringschef på försäkringskassan i Jönköping och han tror att det finns många orsaker till att fler går i pension tidigt.

Dels har det att göra med en ändrad lagstiftning. Många som förut hade sjukpenning har idag istället sjuk- eller aktivitetsersättning, alltså pension.

Dels tror Eric Winblad att något som har fått stor betydelse är reformen om deltidspension. Deltidspensionen kom på 70-talet, men försvann för fem år sedan. Förut kunde den som ville gå ner på deltid, till exempel på grund av sjukdom, göra det - och få resten i pension. Men idag finns sällan sådana alternativ.

Nu går man oftast i pension helt och hållet, utan en fot kvar i arbetslivet. Och Eric Winblad menar att vi nu ser konsekvenserna av att reformen försvunnit.
– Reformen borde återinföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista