Nu kan det bli mer miljömärkt hos Landstinget

Nu kan det bli en förändring när det gäller miljömärkta kläder och lakan inom landstinget i Jönköpings län.

Dom svenska landstingen är storkonsumenter av kläder och lakan, men bara 5 av 20 landsting ställer miljökrav på inköpen av bomullsprodukter.

Men intresset ökar nu och ett problem är nu tillgången på eko-märkta produkter. Nils-Eric Stenberg är inköpsdirektör på landstinget:

Hittills har landstinget i Jönköping inte ställt några miljökrav vid inköp av lakan, handdukar och andra bomullsprodukter, , trots att bomullsframsträllningen på många håll innebär användande av mycket giftiga kemikalier. Det har helt enkelt inte gått att förena med EU: s upphandlingsregler hävdar Stenberg, Men nu är en ändring på gång och flera landsting har redan börjat ställa villkor. Problemet är ändå att eko-odlingarna inte räcker till i nuläget om alla landsting skulle ställa samma krav. Elinor Elfström-Faurén på den ideella organisationen Fair Trade center menar att landstingen ändå kan börja någonstans.

Hur mycket dyrare ekologiskt odlad bomull blir är svårt att få fram, men trycket har ökat och i nästa upphandling som landstinget i Jönköping gör tillsammans med Östergötland så blir det ändå en förändring lovar Nils-Eric Stenberg