Vårdanställda får bestämma schemat själva

Nu ska personal på två äldreboenden i Sävsjö kommun fortsättningsvis själva få bestämma hur mycket, och när de vill arbeta. I nästan två års tid har det varit ett projekt på försök men i går klubbades det i kommunstyrelsen.
Arbetstidsmodellen som genomförts på prov på Ringgården i Sävsjö och på Göransgården i Vrigstad i knappt två år har blivit så lyckat att det nu kommer att permenentas. Det går ut på att personalen lägger sina egna scheman. De kan också välja vilken sysselsättningsgrad de vill jobba. Det har gjort att deltidsarbetslösheten har sjunkit. Samtidigt jobbar de också som vikarier åt varandra och det har minskat omsättningen på personal. Syftet är att personalen ska känna att de i högre grad kan påverka sitt arbete. Projektledaren Anette Karlsson menar också att det gör att många känner ett större ansvar för sin arbetsplats. Meningen är också att långtidssjukskrivningarna ska minska, att det ska bli lättare att rekrytera och att personalen ska vilja stanna kvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".