Skattemålen ligger längst i Jönköping

Kammarrätten i Jönköping är sämst i landet när det gäller handläggningstider av skattemål. I Jönköping tar ett mål ofta dubbelt så lång tid än vad det gör vid de andra kammarrätterna och väntetider på 32 månader är inget ovanligt.
Det här visar en granskning som Riksrevisionsverket (RRV) har gjort. Håkan Hellström är revisiondirektör på RRV och han är kritisk till de långa handläggningstiderna. Till Sveriges Radio Jönköping säger han att detta leder till en osäkerhet hos företag, en osäkerhet som kan leda till att man låter bli att nyanställa eftersom man ej vet om man vinner eller förlorar skattemålet. Hellström säger även att det kan leda till missaktning från myndigheters sida, ett företag som ligger i skattetvist kan exempelvis få svårare med utskänkningstillstånd. Presidenten på kammarrätten i Jönköping, Hans-Jörgen Andersson säger till Nyheterna att de långa handläggningstiderna inte är önskvärda och att man har satt in åtgärder för att minska tiden. Enligt Andersson är det en resursfråga och en avvägning mellan kvalitet och kvantitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista