Swebus lägger ner - 90 jobb försvinner

Det blir ingen fortsatt verksamhet för Swebus i Jönköping. Efter att företaget förlorade upphandlingen av tätortstrafiken till förmån för bussföretaget Arriva ska nu samtliga jobb bort. Enligt Swebus rör det sig om ett nittiotal anställda.

Efter att i flera decennier ha kört buss i Jönköping ska nu Swebus lägga ner sin verksamhet där.

Det kommer innebära att över nittio busschaufförer, mekaniker och adminstrativ personal förlorar sina jobb. Så på verkstadsgolvet på Vasavägen var det dystra miner idag.

  -Det är tråkigt. Och jag vill inte söka jobb på Arriva. De behandlar sin personal så dåligt, säger Peter Markovic som jobbar som mekaniker. 

Bussföretaget Arriva som redan sedan innan kör en stor del av stadstrafiken i Jönköping vann budgivningen. Och det stort.

Arriva kommer sköta busstrafiken hela 20 procent billigare än Swebus och nästan 35 procent billigare än trean Orust Trafiken. På Swebus var man överraskad av Arrivas låga bud.

  -Vi är förvånade. Vi tyckte att vi hade gjort så många förbättringar i vårt bud. Och att det dessutom var lågt, säger Jan Johansson, trafikchef på Swebus i Jönköping.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".