Miljoner i potten när J-Södra spelar

Imorgon spelar Jönköpings Södra för sin fortsatta existens i superettan. Men J-Södras kamp handlar inte bara om deras status som superettaklubb, det handlar också om pengar. Mycket pengar.
Jönköpingsklubben kan förlora mångmiljonbelopp om laget åker ur

- Jag vet ju vad föreningen omsatte året innan superettan och jag vet vad laget omsatte första året i superettan. Det är ungefär det dubbla säger föreningens kassör Anders Lagström.

Det året Jönköpings Södra gick upp till Superettan hade klubben en omsättning på runt 7 miljoner kronor, en summa som mer än fördubblades i och med avancemanget - till runt 15 miljoner.

Bara grundersättningen från förbundshåll ligger på dryga tre miljoner kronor, pengar som laget inte får om de åker ur. Med det kommer mindre publikintäkter, färre sponsorkontrakt med mera. Det innebär att det är realistiskt att tro att de i morgon inte bara spelar för poängen, de spelar för mellan sex och åtta miljoner kronor.

För en förening som länge brottats med ekonomiska bekymmer är det förståss väldigt mycket pengar och det tappet skulle få betydande konsekvenser för laget och för organisationen kring det.

Men samtidigt har Jönköpings Södra sitt öde i egna händer. Vinner laget imorgon är de kvar i superettan oavsett hur det går för de andra lagen som kämpar kring strecket, Öster och Falkenberg.

Men lika förtegna som J-Södra är kring vad som händer med laget om de åker ur, lika förtegna är de om vad som händer om de stannar kvar - förutom att målsättningen om att vara allsvenskt 2010 ligger kvar, med allt det innebär.

- Stärka oss utanför planen, rent organisatoriskt, och stärka oss på planen naturligtvis säger klubbdirektören Daniel Segerfeldt.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".