J-Södra kvar i Superettan

Jönköpings Södra fixade kontraktet i Superettan på egen hand efter seger hemma mot Sirius med 4-1. Ut åker istället Öster. Det tre bottenlagen vann, så tabellen förändrades inte alls i sista omgången i bottenstriden.

J-Södra hade saken i egna händer, men det började illa. Efter 10 minuter var det 0-1.

- Ett tungt mål, men då var det mycket kvar att spela. Innan matchen var det nervöst, men när matchen väl var igång blev det lugnare, sade Johan Fäger.

Men J-Södra kom tillbaka och efter en hörna kunde Christer Persson sätta 1-1 på en härlig volleyträff. Då hade 21 minuter spelats.

- Vi höjde oss efter målet och tog över matchen, tyckte Johan Fäger.

Matchen var öppen i första halvlek och det var gott om målchanser. I slutet av halvleken hade J-Södra vänt underläget till ledning med 2-1 efter mål av Johan Fäger på en målvaktsretur.

Den andra halvleken blev betydligt mer tillknäppt. J-Södra drog sig tillbaka och mot ett samlat försvar kunde Sirius inte skapat något av värde framåt.

- Det var inte medvetet. Det blir väl så när man leder och blir lite försiktigare, sade Fäger.

När Fäger gjorde 3-1 i 67 minuten punkterades matchen mer eller mindre. Sirius, som inte hade något att spela för, tappade på ork och lust och det blev en ganska lugn avslutning för J-Södra. 4-1 genom Erik Backlund kom på tilläggstid.

Siktar på allsvenskan

Efter två säsonger i superettan siktar J-Södra på att nå allsvenskan, trots att man hittills bara varit inblandade i streckstriden i de nedre regionerna.

- Målet att nå allsvenskan står fast. Vi har gått igenom hela truppen och har samtal med spelare och kontakter med nya spelare i nästa vecka. Ska vi göra en klättring vidare behöver vi tre etablerade spelare till, säger sportchefen Jörgen Sågman.

Sågman avgår efter den här säsongen, men har jobbat med truppen inför nästa säsongen.

- Vem som blir min efterträdare är inte klart. Men det blir klubbdirektören Daniel Segerfeldt som tar över uppgifterna att knyta till sig nya spelare den närmaste tiden, säger Sågman.

Skadeproblem satte prägeln på säsongen

Säsongen har varit tung för J-Södras del. Skadeproblemen har varit påtagliga. Nya spelare som skulle tillföra spetskompetens har mest stått vid sidan om planen, skadade.

- Det är viktigt att se över varför det blivit så, säger Olle Nordin.

Förändringarna i laguppställningen har varit många under säsongens gång.

- Det har varit störningar hela säsongen och vi har inte kunnat spela den fotboll vi velat. Vi har fått laborera och spelare har fått spela på ovana situationer, säger Olle Nordin.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".