IOGT-NTO vill förnyas

Nykterhetsrörelsen måste moderniseras om man ska lyckas hålla kvar alla nya medlemmar, som strömmat till de senaste åren. Det är ett av de ämnen som diskuteras i Skillingaryd i helgen.

IOGT-NTO håller distriktskonferens i Skillingaryd och man diskuterar bland annat framtiden för organisationen, som lockat många nya medlemmar de senaste åren.

-Tiderna förändras, och vi måste modernisera vår organisation, säger Eduardo Rossel, föreningens utvecklingskonsulent.
-Det finns en rädsla för förändring, men det är en process som den här dagen är en del av, säger han.

Under 2005 och 2006 kom över 22 000 nya medlemmar till IOGT-NTO i landet. Jönköpings läns distrikt är ett av de som har flest medlemmar, runt 3500. Bara i år har det kommit omkring 200 nya medlemmar i länet.  

De nya medlemmarna kommer från olika håll, en del av dem från frikyrkor eller muslimska föreningar. Och det är också en hel del invandrare som blir medlemmar.
Tanja Gunnarsson bor med sin man i Huskvarna, men kommer från Ryssland, där hon sett alla baksidor av alkohol och missbruk. I våras blev hon medlem i IOGT-NTO.
-Jag växte upp i ett område med mycket, mycket problem, så jag har gått igenom mycket själv, och jag tänkte att om jag ändrar mig kan jag hjälpa andra att ändra sig.
Och hon tror att organisationen måste förnyas.
-Jag skulle vilja bilda nya unga grupper med olika aktiviteter, och åka ut och prata, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".