Rockmusiker kräver ny scen

Jönköpings unga rockmusiker har fått nog. Scenerna i kommunen är inte gjorda för pop och rock-spelningar. Och därför kräver de nu en ny rockklubb i stan.

En ny rockklubb i Jönköping har länge varit många unga musikälskares dröm. Och redan för ungefär ett år sen startades ett upprop på internet, som krävde en rockscen. Uppropet har hittills samlat 600 personer.

Justin Boyesen kommer från Jönköping och spelar i hardcorebandet One night with Tosca. Han säger att ljudet aldrig är tillräckligt bra ut från scen. Dessutom menar han att de sener som finns inte ligger tillräckligt bra till. 

Hur känns det när man vill spela och så kommer man till en lokal som inte är byggd för det?

-Det är ju inte kul, man vill ju göra en så bra spelning som möjligt så att folk verkligen hör vad som spelas, säger Justin Boyesen.  

Nyligen var det nära att Jönköping fick en rockklubb. Det var Chinabiografens ägare, som erbjöd kommunen ett rivningskontrakt. Kommunen nappade och erbjöd då arrangörsnätverket Popstab lokalen.

Men Popstab, som redan har liknande lokaler, tackade nej eftersom kontraktet bara var på ett år. Enligt Popstabs ordförande Marcus Carlholt, letar man efter en mer långsiktig lösning.

Konsekvensen blir att Jönköpings kommun nu lägger ner projektet och det är många unga besvikna över. Claes Rydberg är kulturchef i Jönköpings kommun och han tror att förslaget kom för hastigt på, för att Popstab skulle klara av det.

Finns det några andra möjligheter att lyckas lösa det här?

-Vad jag förstår, så finns det egentligen ingenting idag, säger Claes Rydberg.

Reporter: Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".