Dåligt utbildade tar hand om barn med problem

Trots att länets kommuner betalar miljonbelopp för att få hjälp att behandla unga med problem, så har personalen vid behandlingshemmen för dålig eller ingen utbildning alls. Barnen riskerar då att inte få den hjälp de behöver.
En granskning som länsstyrelsen gjort i länet visar att 13 av 19 behandlingshem hade personal med för dålig utbildning. Vid ett av hemmen saknade 40 procent av de anställda utbildning. - Utbildningsnivån är generellt för låg och barnen kanske inte får den hjälp de behöver, säger Lena Uddemar, socialkonsulent vid länsstyrelsen. Länsstyrelsens rapport är ännu inte klar, men Nyheterna har granskat samtliga granskningsbeslut och inget av hemmen undgår kritik eller synpunkter. Det handlar om slarvig journalföring, för få anställda, för hög personalomsättning och dåligt kvalitetsarbete. På nio av de 19 hemmen är bristerna så allvarliga att länsstyrelsen valt att kritisera hemmen. Kritiken mot utbildningsnivån är i särklass vanligast förekommande och så här ser det ut i hela landet, det säger Marie Sallnäs filosofie doktor vid socialhögskolan i Stockholm som själv studerat utbildningsnivån vid landets behandlingshem för barn och unga. - Hälften har inte någon högskoleutbildning och det är lägre jämfört med jämförbara yrken. Barnen får inte vad man kan kalla för professionell vård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".