Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialen hinner inte med barn som far illa

Publicerat onsdag 31 oktober 2007 kl 06.53

På socialkontoren runt om i länet växer nu högarna med anmälningar om barn, som far illa -anmälningar som personalen i många fall inte hinner med i tid.

-För det är en tydlig tendens i hela länet att allt fler nu anmäler, att barn inte har det bra, säger Margareta Johansson, som är socialkonsulent på Länsstyrelsen.

- Det är en ökning i de flesta kommuner i länet, säger hon.

Nässjö är det senaste exemplet på en kommun i länet, där personalen nu slår larm om att det är svårt att hinna med alla anmälningar om barn, som far illa. I år beräknas det bli ungefär
1 000 anmälningar, en ökning med över 400 på tre år.

I flera kommuner som Länsstyrelsen granskat, Jönköping, Tranås, Vetlanda, Eksjö och Mullsjö, så har anmälningarna om barn som far illa ökat. Men vad beror det egentligen på? Margareta Johansson på Länsstyrelsen tror delvis att det beror på att polisen mer konsekvent anmäler, att barn finns i hem där det förekommer våld, men även på flera uppmärksammade fall i media.

- Bobbyärendet är det mest kända, säger hon.

Efter det, bland annat, så trillar alltså anmälningarna om barn som far illa in med en väldig fart och i många fall tycker Länsstyrelsen, att det tar för lång tid för socialtjänsterna att ta ställning till anmälningarna.

- Det kan leda till att de här barnen inte blir utredda och får hjälp i tid även om man anmäler, säger Margareta Johansson

Men Anders Saldner, som är chef över familjesektionen i Nässjö menar, att det inte finns någon risk att barnen, som far illa har drabbats utan han säger att rutinerna fungerar än så länge.Men för att förebygga vill han nu  att politikerna beslutar om att tillsätta två och en halv tjänst ytterligare plus en omorganisering.

- Jag anser att det är oerhört viktigt att den här frågan tas i det här förslaget, säger han.

Igår hade politikerna i Individ- och familjeomsorgsnämnden i Nässjö möte och beslutade då att stödja förslaget om fler tjänster och omorganisering. Förslaget ska nu upp till kommunfullmäktige, men ordförande i Individ- och Familjeomsorgsnämnden, vänsterpartisten Viveka Forell Karlsson, ser ingen anledning till att det inte skulle gå igenom där.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".