Naturskyddskritik mot flygövning

En ljudbang från ett Jas-plan, som passerade ljudvallen över Bankeryd och Habo i går, får Naturskyddsföreningen att reagera.

Åke Albinsson, som är resursperson för tysta områdesfrågor i Naturskyddsföreningen, säger till Nyheterna, att det som inträffat är oacceptabelt.

–Att det är stridsövningar i kanten av tysta områden och över Vätterbygden, när buller visar sig vara den miljöfråga, som stör flest människor är oacceptabelt, säger Åke Albinsson.

Det var ju igår som Jas-plan från flygflottiljen F17 i Blekinge hade stridsövningar i luften i området kring Bankeryd och Habo.

Ett av planen passerade ljudvallen på för låg höjd och orsakade en kraftig smäll.  

Det var en så kraftig smäll, att flera personer blev oroliga och larmade polisen och undrade vad som hade hänt. Ett innertak sprack också på ett hus och tavlor ramlade ner.

Som en följd av liknande händelser och för att värna så kallade tysta områden har Naturskyddsföreningen länge velat att flygövningar ska ske över haven.

Generalläkaren, som är en statlig tillsynsmyndighet för militären, tycker det är en bra ide, men menar samtidigt att det är upp till varje enskild flygflottilj.

Åke Albinsson på  Naturskyddsföreningen kommer nu återigen att agera.

–Vi kommer att kontakta Generalläkaren och uppmana myndigheten att ge flygflottiljen i Ronneby en reprimand. Vi kommer också att kontakta länsstyrelsen och be dem agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".