Barn som brottsoffer ska få bättre hjälp

Polisen och åklagare i Jönköpings län ska bli bättre på att dokumentera hur barn drabbas när de blir vittnen till våld i hemmet.

Orsaken är att man väntar sig en lagskärpning som ska göra det till ett särskilt brott att en familjemedlem misshandlar en annan inför ett barn.

Det här var en av de saker som kammaråklagare Anna Mårtensson tog upp idag när länsgruppen för kvinnofrid i Jönköpings län presenterade hur man ska jobba med våld mot kvinnor i framtiden.
-Vi måste ju vara förberedda här i länet, så när lagen kommer vet vi vad vi gör. Det enda som ska till är att vi sedan gör en anmälan, säger Anna Mårtensson.

När länsgruppen för Kvinnofrid i Jönköpings län idag presenterade sina nya riktlinjer inför framtiden sa de att de måste göra ännu mer för att prioritera våldet mot kvinnor.
Och både åklagarkammaren och polisen i Jönköpings län gör satsningar mot kvinnovåldet, bland annat ska polisen få en speciell familjevåldsenhet för såna här ärenden.

Och satsningar behövs, för antalet kvinnor som anmäler att det blivit slagna ökar för varje år. Under 2007 väntar sig polisen i Jönköpings län att omkring 800 kvinnor kommer att göra en anmälan om misshandel.

Enligt Torbjörn Sporrong, som är kommissarie vid polisen i Jönköping, handlar ökningen främst om att kvinnor blivit bättre på att anmäla. Men för att man också ska kunna upptäcka hur barnen som blivit vittnen till våldet tagit skada, måste polisen bli bättre på att dokumentera varje händelse.
-Gör vi det kan fler gärningsmän dömas, säger Torbjörn Sporrong.

Och kammaråklagare Anna Mårtensson menar att dokumentationen måste bli bättre, också för att barnen ska kunna få ersättning för sina skador.
-Idag får få barn ersättning för att utredningen brister, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".