Betalningsanmärkningar tas bort

Från och med idag kan nästan 90 000 svenskar dra en suck av lättnad. För efter en lagändring slipper de betalningsanmärkningar som de dragits med i flera år.
Lagändringen gäller personer som någon enstaka gång hamnar hos Kronofogden, men betalar sin skuld snabbt. Det gäller att springa iväg och betala innan Kronofogden hinner besluta om någon form av åtgärd, i allmänhet inom tre veckor. Hittills har det inte spelat någon roll om man gjort så. Skulden har ändå registrerats som en betalningsanmärkning, och det har nästan blivit omöjligt för den som drabbas att få köpa något på avbetalning, eller ta en banklån. Men från och med idag är en sådan anmärkning inte offentlig, så länge det hänt en enstaka gång. Får personen en ny anmärkning hos Kronofogden inom två år blir både den nya anmärkningen och den gamla genast offentlig och lämnas ut till den som begär det från kreditupplysningsföretagen. Och lagen gäller också dom som fått betalningsanmärkningar två år tillbaka i tiden, hela 89.505 personer. Annika Sörensson på Kronofogdemyndigheten säger till nyheterna att det är en bra lagändring med tanke på hur hårt människor drabbats när de kanske råkat missa en påminnelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista