Barn på Råslätt har svårt för svenska

Barn i det invandrartäta bostadsområdet Råslätt i Jönköping har svårare att lära sig svenska än barn i många andra skolor i kommunen.

Det här är ett problem, som även gäller de barn, som är födda i Sverige och har bott här hela sitt liv.

Claude Schyman är en mamma på Råslätt som oroas över att barnen hamnar efter och får svårare att klara av fortsatta studier.

- De känner sig mindre än de andra barnen, säger hon.

Enligt skolan, är det den stora blandningen av olika kulturer och språk i bostadsområdet, som slår mot barnens kunskaper i svenska. Och fast man gör en hel del på Råslättskolan för att få bukt med barnens språksvårigheter,  till exempel genom kursen svenska som andraspråk, som bland annat ska fylla igen de mest grundläggande hålen i elevernas svenska ordförråd, så menar svenskläraren Kristina Persson, att oron som en del föräldrar känner faktiskt är befogad.

- Jag förstår, att barn tycker det är svårt att ta till sig svenskan eftersom vi är så många nationaliteter här.

Kristina Persson säger, att det är viktigt, att man ser till så att barnen får träffa andra barn utanför den egna föreningen och prata svenska på fritiden. Men helt klart är det inte hur föräldrarna på Råslätt ska tackla sin oro över barnens bristande kunskaper i svenska.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Marcus Carlehed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".