För få resurser att bekämpa prostitution

Det saknas både resurser och rutin hos polisen i Jönköpings län för att bekämpa den ökande prostitutionen. Till och med den resurs, som fanns tidigare är borta idag.

Tidigare hade polisen en person, som jobbade mot prostitutionen i Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län. Den tjänsten är nu bortplockad och Mikael Terplan, inspektör på kriminalunderättelseenheten vid polisen i Jönköping, menar att det ändå inte räckte.

-Som vi ser det i dagsläget, räcker det absolut inte. Det optimala vore en tjänst enbart i Jönköpings län i nuläget, säger Mikael Terplan.

Om man gör en snabb sökning på internet och skriver in ord som eskort, hora, och sälja sex tillsammans med Jönköping i sökfältet, så får man snabbt flera träffar på kvinnor och män, som erbjuder sina sexuella tjänster.

Enligt svensk lag är det förbjudet att skapa sådana här hemsidor. Men eftersom sidorna är registrerade utomlands kan polisen i Jönköping inte komma åt dem.

Och det är inte förbjudet att sälja sex i Sverige, men det är däremot förbjudet att köpa sex.

För att komma åt sexköparna scannar polisen regelbundet av den här typen av hemsidor med säljare från Jönköpings län. Och när man misstänker, att det försiggår sexköp ska man undersöka saken vidare. Men eftersom den enda resursen man hade har plockats bort, är det inte lätt att jobba vidare säger Mikael Terplan.

-Vi har mycket annat som ska prioriteras så det här är en sak som får stå tillbaka.
-I nuläget har ingen av de här internetsökningarna lett till att någon lagförts.
Inte en enda sexköpare har alltså åkt fast hittills fast prostitutionen ökar.
Då kan man undra hur bra det nuvarande systemet egentligen är.

-Det är ju mindre bra naturligtvis, vi skulle vilja vara bättre.
-En utpekad resurs som blir väldigt duktig på det här vore det optimala, säger Mikael Terplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".