Annonser strider mot marknadsföringslagen

De senaste dagarna har hundratusentals svenska hushåll fått hem en reklambrochyr som innehåller annonser som enligt konsumetverket är ett brott mot marknadsföringslagen.
Per Pålsson, utredare på konsumtverket i Stockholm säger till Nyheterna att han känner till produkterna väl och säger att det handlar om skojerier, eftersom företaget trots uppmaningar inte har kunnat dokumentera att produkterna håller vad de lovar. Därmed är det ett brott mot marknadsföringslagen. Häftet ges ut av ett företag som heter Familjen Scandinavium AB, i häftet kan man bland annat läsa om hur man rekordsnabbt kan gå ner i vikt och hur man får håret att bli dubbelt så tjockt på bara någon månad. Dessutom lovar annonsörerna större och fastare bröst på 16 dagar. Vill man få dessa önskemål uppfyllda så kostar det, och företaget som ger ut dessa löften heter Pharmapost AB. En av försäljarna där säger till nyheterna att det har hänt att kunder hört av sig och sagt att produkterna inte fungerar. Broschyren har upprört många och flera lyssnare har hört av sig till SR Jönköping. Scandinavium AB som ger ut häftet anser dock inte att de gör något fel i samband med att de låter mindre seriösa företag annonsera i deras häfte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".