Behandlingshem i länet gör miljonvinster

Länets privata ungdomshem gör miljonvinster på att behandla unga och barn med problem, det visar en granskning som Nyheterna har gjort.
Det är nästan uteslutande kommunerna som får betala notan eftersom det är de som gör placeringarna, men nu växer kritiken. Karin Rehnblad, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Jönköping, ifrågasätter institutionsvården som behandlingsform, men tycker också det är fel att privata aktiebolag gör vinster på den här vården. Antalet privata behandlingshem som tar emot ungdomar och barn med problem har fördubblats de senaste fem åren i länet, men på samtliga hem finns brister visar en granskning av länsstyrelsen. Nyheterna har nu också granskat boksluten för åtta av de 17 privata behandlingshemmen i länet och det visar att de sammanlagt drog in 91 miljoner i intäkter på att landets kommuner placerar unga med problem hos dem. Sammanlagt tog de åtta hemmen ut vinster på nästan sju miljoner. Bäst gick Team J:sons behandlingshem i Jönköping med en vinst på 3,6 miljoner och Barnhemmet Oasen i Aneby gick med 2,6 miljoner i vinst. Idag domineras den här typen av behandling av privata aktörer och så ser det ut i hela landet, det säger Marie Sallnäs, filosofie doktor vid socialhögskolan i Stockholm. Men många små kommuner har inga alternativ än att skicka unga med problem till behandlingshemmen, det menar Lilian Sjöberg Wärn, moderat ordförande i socialnämnden i Sävsjö kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".