Svårt få stöd för missbrukar-anhöriga

Det är svårt för anhöriga till missbrukare att få hjälp och stöd inom länsgränserna.

Föräldraföreningen mot narkotika har sedan tidigare lagt ner verksamheten i Jönköpings län, och många är också kritiska till myndigheternas insatser.

Just idag, den 1 november hålls en manifestation i centrala Jönköping mot narkotika, där olika organisationer vill uppmärksamma de som dör i sitt missbruk.

En av de anhöriga som drabbats, och fått klara sorgen själv är Katarina Wetterlind på Visingsö.

-Vi har inte fått något som helst stöd efter detta, berättar hon.
Katarina wetterlinds bror Niklas hade missbrukat droger i över 20 års tid. När han dog 2005 överlämnade socialen hans tillhörigheter i svarta sopsäckar.

Kvar blev en familj med en sorg som de inte riktigt visste var de skulle göra av. Men det fanns inte så mycket anhörighjälp att få i länet, vare sig av myndigheter eller av anhörigorganisationer.

För landets stora stödorganisation för anhöriga till missbrukare, Föräldraföreningen mot narkotika, har sedan några år tillbaka lagt ner sin verksamhet här. 
Samtidigt är det här i länet många anhöriga som behöver stöd. Så här berättar en medlemmarna i organosationen för missbrukare, Anonyma Narkomaner:
-De anhöriga ringer till vår hjälptelefon, och vi hänvisar dem vidare.
-Behovet av hjälp i Jönköpings län är jättestort!

Föräldraförening mot narkotika märker att många av de anhöriga i vårt län aktivt söker runt efter hjälp i andra. Föreningen i Linköping får många påringningar, berättar förbundsordförande Gunilla Persson.

-Jag försöker ju hänvisa till närmaste förening, och det är ju ofta Linköping.
-Vi vill gärna starta i Jönköpings län, men det kräver både pengar och samverkan med sociala myndigheter. Och där har det varit kärvt just i Jönköpings län, säger Gunilla Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".