(arrangerad bild, foto: Scanpix)

Kommuner nobbar pengar mot kvinnovåld

Miljoner finns i potten när länsgruppen för Kvinnofrid i Jönköpings län satsar för att minska våldet mot kvinnor.
Men intresset hos länets kommuner är klent - knappt hälften av länets kommuner har sökt de bidrag från länsstyrelsen som de har rätt till.

Över en miljon kronor ligger och väntar och det är inte socialdirektör Iris Dovrén Råsbrandt nöjd med.

- När det finns möjligheter för kommunerna att söka pengar borde de göra det. Den här frågan är ju ett ansvar som alla kommuner har.

Men tillfället i akt har alltså över hälften av kommunerna i Jönköpings län inte tagit än. Inför nästa år har bara knappt hälften av länets 13 kommuner sökt utvecklingsmedel för våld mot kvinnor.

En av de kommuner som inte sökt är Vetlanda. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, fanns det 49 anmälningar gjorda om misshandel mot kvinnor i Vetlanda förra året. Vetlanda är visserligen en större kommun än till exempel Aneby, Sävsjö och Mullsjö, men antalet anmälningar där är ändå betydligt färre - runt 10 stycken förra året.

- Vi har jobbat aktivt med det här under de senaste åren. Vi har tagit fram handlingsplaner och policydokument själva. Vi har den integrerad i vår verksamhet redan säger Camilla Nyström som är sektionschef för vuxensektionen i Vetlanda.

Är det så att ni i Vetlanda känner att ni är där ni vill vara och det är därför ni inte sökt?

- Nej, man får aldrig stanna upp i utvecklingen, det finns alltid saker att utveckla vidare.

Trots att de i Vetlanda kommun redan har bedömt en gång att de inte behövde söka pengar från länsstyrelsen, säger Camilla Nyström att de nu ska titta igenom de nya riktlinjerna från länsgruppen för Kvinnofrid och göra en andra bedömning. För faktum kvarstår, det finns fortfarande nästan 1,2 miljoner kronor kvar att söka i stöd för våld mot kvinnor.

- De vill vi också ta del av, på något sätt säger Camilla Nyström.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".