EU ger pengar till kompetensutveckling i Småland

Omkring 600 miljoner kronor ska få fler i arbete och öka kompetensen hos personal och chefer i Småland, på Öland och Gotland. Det är Europeiska socialfonden, eller ESF -rådet, som ska dela ut pengar från EU till företag och organisationer som vill ha hjälp med att möta den ökande konkurrensen utifrån.

- Om vi ska kunna möta konkurrensen så måste vi tänka på en hållbar utveckling, säger Anette Larsson i Jönköping, samordnare i den här regionen.

Europeiska Socialfonden, ESF-rådet, runt om i Sverige har under 2007-2013 pengar som företag, myndigheter, organisationer och kommuner har möjlighet att söka. Och i den här regionen, Småland och Öarna, finns det prelimenärt omkring 600 miljoner att ta del av.

Pengarna ska gå till två olika områden, och det ena är till för att öka kompetensen av personal och chefer. Det kan handla om allt från att en lärare får en extra kurs i pedagogik eller att ett företag lär sina anställda en ny maskin för att kunna klara av den ökande konkurrensen.

Den andra delen ska gå till att stärka kompetensen hos dom som har svårt att komma in på arbetsamarknaden, framförallt ungdomar. Men också till långtidssjukskrivna som behöver förnya sin kunskap för att få ett jobb igen.

Och det blir nog inga problem att få ut pengarna, säger Anette Larsson:

- Intresset ar väldigt stort och många vet vilka vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".