Skolor i Nässjö kan tvingas stänga

Var femte skolelev försvinner, och pengarna räcker inte till. Nu ska Nässjö kommun starta en utredning om vilka skolor som behövs, och vilka som är överflödiga.

Och enligt Leif Ternstedt, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, så kan det här leda till att skolor får stänga igen:

- I förlängningen, ja.

Med minskade barnkullar försvinner det var femte elev de kommande åren från Nässjös grundskolor. Och kommunen står snart inför faktum: halvfulla skollokaler.

Och därför startar barn och utbildnbingsnämnden nu en utredning där man ska se över vilka av kommunens skolor som är mest lämpliga att satsa på, och vilka som kanske får lägga ner. Skolelever kan komma att få flytta på sig, eventuellt in till centrala nässjö. Utredningen ska var klar 2008, så i nuläget har nämndordförande Leif Ternstedt inga besked:

- På något sätt måste vi hitta den bästa lösningen för samtliga i kommunen.

Frågan är vad som händer med Emåskolan i Bodafors som tidigare har siktat in sig på en renovering värd 23 miljoner. Brinellgymnasiet är däremot säkrat från de massuppsägningar som gymnasiechefen tidigare befarat. Men några besparingar kommer det nog ändå bli .För de extra nio miljoner som barn och utbildningsnämnden har fått extra för de tre kommande åren gör ingen större skillnad.

- Vi har ju en budget på 547 miljoner för 2008, säger Leif Ternstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".