Kraftig ökning av tips till polisen

Allt fler tipsar polisen om brottslig verksamhet. På bara tre år har tipsen till polisen ökat med över 30 procent.

2005 kom det i snitt in 290 tips till polisen varje månad. I år är den siffran uppe i nästan 400. Det visar statistik som polismyndigheten i länet tagit fram åt Nyheterna. Detta innebär en ökning med nästan 35 procent på bara några år.

Enligt polisen är orsaken att allmänheten nu har fler möjligheter att kontakta polisen på. En särskilt tipstelefon, med telefonsvarare, en rikstäckande tipstelefon med samma nummer över hela landet som leder till ett särskilt kontaktcenter inom polisen. Det finns även en särskild mejladress och dessutom skriver folk brev eller går till polisstationen för att  berätta.

Satsningen på att få in fler tips kommer efter en tid då polisen fått kritik för att man syns för lite på gatorna. Polisinspektör Mikael Terplan erkänner att tipsen ofta är av bättre kvalitet om polisen är ute på gatorna och träffar tipsaren än när det kommer på mejl, men satsningen på fler tipskanaler ska inte ersätta poliser på gatan, menar Mikael Terplan.

- Det ska komplettera den yttre verksamheten. Vi har ju utvecklat områdespoliser i dag. Det blir inte minskad personal ute för att vi får mer tips för de polisen som sitter inne.

Polisen vill fortsätta utveckla tipsverksamheten och i framtiden kan man kanske mejla in bilder och videoklipp från mobilen från till exempel en brottsplats, tror polisinspektör Mikael Terplan.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".