Anhörigprojekt gav effekt

I två och ett halvt år har kommunerna försökt förbättra stödet till personer som vårdar anhöriga hemma, genom projektet ''Anhörig 300''. Och en hel del har blivit bättre...
Det handlar framförallt om att det startats träffpunkter och anhöriggrupper, där dom som vårdar anhöriga kan mötas, dela med sig av sina erfarenheter och få stöd och hjälp. - Det betyder mycket att känna att mina tankar inte är så konstiga som jag tror ibland, säger Harriet Tornqvist, från Huskvarna som vårdar sin man hemma. Men mycket kan bli bättre. Till exempel att nå ut till alla dom här personerna som ofta har så fullt upp med att vårda att de inte orkar söka kontakt utanför hemmet. Men när arbetet nu ska fortsätta i tre år till så finns en viss osäkerhet. De riktade statsbidragen, som finasierat det hela, försvinner efter årsskiftet och med dem även projektledarna, som har haft det övergripande ansvaret. Birgitta Skogward, samordnare i Jönköpings kommun, säger till Nyheterna att det är viktigt att det också framöver finns någon person i kommunerna som har ansvaret för stödet till de anhöriga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista