Oxfilé stulen på Elmia - köttstölderna ökar

30 kilo oxfilé stals i slutet av veckan från Elmias restaurangkök. Finare kött har nu blivit en allt mer stöldbegärlig vara.

Samtliga tre stora dagligvarukedjor vittnade tidigare i år om hur stölderna av kött ökat kraftigt det senaste året. Det handlar främst om den dyra oxfilén och fläskfilén som blivit stöldbegärlig.

Ligorna går in i butiken med stora sportväskor, fyller dom och springer sedan från platsen utan att någon hinner ingripa. Köttet säljs sedan vidare svart till mindre noggräknade restauranger.

Stölderna drabbar butiker främst i södra Sverige och i storstäderna, men nu tycks de ha nått även Jönköpings län. Någon gång under natten mellan torsdag och fredag den här veckan försvann 30 kilo oxfilé från Elmias restaurang i Jönköping, som drivs av företaget Sodexho. Representanter från Sodexho säger tll nyheterna att stölden skedde från ett låst kök, och att det är andra gången man drabbats av detta. Tjuven måste alltså ha haft tillgång till nycklarna. Det stulna köttet är värt runt 6 000 kronor. Det finns inga spår efter köttjuvarna, enligt polisen.

Ett stort problem med det stulna köttet är också att det ofta hanteras fel sedan det stulits. Det ligger ofta för varmt och packas om i smutsiga lokaler. Det ökar risken för att köttet blir dåligt innan det når restaurangen, och dessutom försvinner möjligheten för myndigheterna spåra köttet om det bryter ut någon smitta.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".